Arken Anasayfa
SON YAZILAR
Jeneratör Panosu Nedir, Nasıl Çalışır?

Jeneratörler kullanıldıkları alanlara yedek enerji gücü sağlamaları amacıyla üretilen benzin, dizel ya da doğalgaz gibi yakıtlarla çalışan makinalardır. Ana güç kaynaklarının olmadığı ya da yeterince karşılanamadığı durumlarda sistemlerin aksamaması için jeneratörler devreye girer. Bunlar üç ana parçadan meydana gelirler. Bu iç ana parça Tahrik kaynağı - motor, elektrik üreten kısım - alternatör ve jeneratörün çalıştırılmasını, durdurulmasını, yükünü beslemesini, arızalarının kontrolünü yapan Jeneratör kumanda panosudur. Ayrıca jeneratör transfer panosu da ana güç kaynağı ile jeneratörün birbirine uyumlu şekilde çalışması için kullanılır. Şebeke ve jeneratör arasındaki elektrik transferini sağlar. Yük bağlantı panosu olarak da isimlendirilebilir. 


Trafolardan gelen ana güç akımı devre dışı kaldığında jeneratörün aktif hale gelmesinden sonra yükü beslemeyi sağlayan, ana güç sağlandığında jeneratörden besleme işlemini durdurup trafodan gelen akımı devreye sokan da jeneratör bağlantı, transfer panosudur.


Güç kaybı yaşandığı anlarda jeneratör manuel olarak ya da otomatik olarak devreye girebilir. Manuel işlemlerde bir operatör tarafından müdahale edilmesi, jeneratörün devreye alınması ve sürekli olarak kontrol altında tutulması gerekir. Otomatik kullanımda ise elle müdahale gerekmeden sistem her şeyi kendiliğinden yapar. Bu durum da işlerin aksamaması ve enerji sürekliliği açısından oldukça avantajlıdır.

Transfer Panosu Nasıl Çalışır?


Jeneratör bağlantı panosu, ana güç kaynağından ve jeneratörden aldığı enerjiyi yönlendiren, sistemli çalışmasını sağlayan bir araçtır. Ana güç kaynağının kontaklarını açar ve jeneratörden gelen güç kaynağının kontaklarını kapar böylece aynı anda gelen iki akımın birbiriyle çarpışmasını önler. Bu sistem sayesinde ana akım kaynaktan ve jeneratörden gelen enerji anahtarlar ile kontrol altında tutulur ve enerji transferi güvenle gerçekleşmiş olur. Bunun kontrolü jeneratör kumanda panosundan gelen sinyaller ile sağlanır.

Jeneratör kumanda panosu, jeneratörün beyni sayılır. Ana güç kaynağının izlenmesini, seviyelerinin kontrolünü, herhangi bir arıza durumunda otomatik start verilmesini, transfer panosunu kumanda ederek yükün jeneratörden beslenmesini, ana güç kaynağının normal duruma gelmesiyle tekrar yüke transferini sağlar. Motor üzerine monte edilmiş ısı sensoru sayesinde soğutma sıvısı sıcaklığını, yağ basınç sensoru sayesinde de yağ basıncını da ölçüp izler ve arıza durumlarında otomatik olarak durdurur. Bu yüzden makinanın güvenli çalışması açısından oldukça gereklidir.  Jeneratör panolarının asıl amacı, kesintisiz güç sağlamak olduğu için jeneratör ve ana akım bağlantı arasında sürekli etkileşim halindedir. Siz de kesintisiz enerjiye sahip olmak ya da jeneratörler, jeneratör panoları hakkında doğru bilgiye sahip olmak isterseniz Arken Jeneratör web sitesini ziyaret edebilirsiniz.




Bizden haber almak ister misiniz?

Arken bünyesindeki yenilik, kampanya ve haberlerden ilk siz haberdar olun.